Π. Πολάκης από το νοσοκομείο Χανίων: «Η επερχόμενη κατάρρευση του ΕΣΥ έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης»

Στο νοσοκομείο Χανίων βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε από τους εργαζόμενους τις πρόσφατες εξελίξεις με τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα, με τελευταία την αδυναμία λειτουργίας της παιδοχειρουργικής κλινικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, Βαρδή Γεωργιακάκη, η προτελευταία παιδοχειρουργός έχει παραιτηθεί μετά την εντολή από τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ να κάνει εφημερίες και στο Ηράκλειο. Μάλιστα, φέρεται να μην είναι διατεθειμένη να επανέλθει, ακόμα και αν αναιρεθε;i αυτή η εντολή. Αποτέλεσμα είναι, όπως είπε, να μην μπορεί να λειτουργήσει η Παιδοχειρουργική.

Επίσης καταγγέλθηκε η κατάσταση στην ψυχιατρική, όπου πλέον αναμένεται να κάνει εφημερίες στρατιωτικός ψυχίατρος και μάλιστα σχεδιάζεται να εργάζεται και τα πρωινα. Ειδικευόμενοι είπαν ότι η κλινική πρακτικά έχει καταρρεύσει.

«Τυπικά φαίνεται ανοικτή, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες εισαγωγές, ούτε καν με εισαγγελική εντολή. Έχουμε καταρρεύσει, τώρα θα πάρει η μπάλα το Ρέθυμνο και μετά το ΠΑΓΝΗ, γιατί οι ασθενείς θα πηγαίνουν εκεί πια. Έχουμε απευθυνθεί ακόμα και στις ένοπλες δυνάμεις. Βάσει νόμου χρειαζόμαστε τουλάχιστον έναν ειδικό ανά τρεις ειδικευόμενους. Δεν υπάρχει αυτό, η εκπαίδευση έχει σταματήσει», ανέφεραν γιατροί της ψυχιατρικής. Όλα πανε προς ιδιωτικοποίηση. Στο μεταξύ το κράτος δίνει 250 ευρώ ανά εφημερία στους ιδιώτες που δεν μπορούν να διαχειριστούν οξέα περιστατικά, αλλά δεν έχει λεφτά για να δώσουν κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ», είπαν ειδικευόμενοι.

Στο ακτινολογικό τμήμα, όπως ειπώθηκε, το 2024 αναμένεται να αποχωρήσουν τουλάχιστον τρία άτομα λογά συνταξιοδότησης και είναι άγνωστο αν και πότε θα αντικατασταθούν.

Υπάρχει πρόβλημα με τις αμοιβές και γίνονται ανεπαρκείς προσλήψεις, είπε στον κ Πολάκη ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών, Σάββας Καζούλης.

Ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΧ, Κυριακός Γραμματικόπουλος, είπε ότι πάσχουν οι βασικοί πυλώνες του συστήματος. «Θα βρούμε σύντομα μπροστά μας την παθολογική και θα κλείσουν νοσοκομεία από αυτό», ανέφερε. «Η παιδοχειρουργική είναι και θέμα του Ηρακλείου, αλλά η λογική χαλάω δυο κλινικές για να φτιάξω μια, δεν οδηγεί πουθενά»

«Έχει κοπεί για το μισό προσωπικό του νοσοκομείου το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας μια εγκύκλιο της κυρίας Γκαγκα. Είναι περίπου δυο χιλιάδες τον χρόνο. Δεν ασχολείται κανείς, ούτε η ΠΟΕΔΗΝ ούτε τα σωματεία», αναφέρθηκε ακόμα.

Αναφορά έγινε και στη γενική υποστελεχωση, η οποία διαπερνά οριζόντια την πλειοψηφία των τμημάτων, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παραιτούνται ακόμα και καθαρίστριες.

Πολάκης: «Η κατάσταση έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης»

«Έχουμε διαρκή αποψίλωση κομματιών από το ΕΣΥ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Φεύγει ένας γιατρός από δω, ένας από κει. Αντίστοιχα προβλήματα βλέπω σε όλη τη χώρα. Αλλά η ποσότητα όταν συσσωρεύεται, μετατρέπεται σε νέα ποιότητα και είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα. Γιατί σκόρπισαν οι ειδικευόμενοι; Γιατί δεν βλέπουν μέλλον εδώ. Και αυτό σημαίνει ότι σε δέκα χρόνια δεν θα έχουμε γιατρούς στο ΕΣΥ «, είπε ο Παύλος Πολάκης. «Αυτά είναι σημάδια επερχόμενης κατάρρευσης και έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης και ΝΔ«.

Πρέπει όχι μόνο να αυξηθεί η δαπάνη για την υγεία, αλλά να αλλάξει και η κατανομή. Το 2015 υπήρχαν 5500 ειδικευόμενοι στο ΕΣΥ. Το 2019 ήταν 7300. Σήμερα είναι λιγότεροι από 5000 πάλι. Χάνουμε μια γενιά στη μετάδοση της γνώσης, σε δέκα χρόνια ποιος θα σε χειρουργήσει; Η συντριπτική πλειοψηφία του προβλήματος είναι επειδή παραιτούνται, δεν θέλουν να μείνουν με αυτές τις αμοιβές. Ένας ειδικευόμενος θα παίρνει περίπου 8000 ευρώ στην Ελβετία, ενώ εδώ 1100 συν τις εφημερίες. Γι’ αυτό χρειάζεται διπλασιασμός των αμοιβών του υγειονομικού προσωπικού«, είπε ακόμα ο κ Πολάκης.

«Η ΝΔ έχει σχέδιο να παραδώσει μεγάλο μέρος της δημόσιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Θέλει απλά να συντηρήσει τα απολύτως βασικά, όπως τα επείγοντα, που δεν θέλει και δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ιδιωτικός τομέας και τα κερδοφόρα τμήματα να τα παραδώσει στους ιδιώτες. Το 2015 ο ΕΟΠΥΥ έδωσε 140 εκατομμύρια ευρώ στα νοσοκομεία. Εμείς τα φτάσαμε στα 750. Το μισό από το χρήμα αυτό είναι από τις εξετάσεις, όπως αξονικές, μαγνητικές κλπ. Γιατί, αν ένας ιδιώτης πάρει να διαχειριστεί τον μαγνητικό στο νοσοκομείο, θα εισπράξει πολλά λεφτά, βάζοντας έναν γιατρό του να κάνει τις διαγνώσεις. Αυτό το σχέδιο έχουν για τον μαγνητικό εδώ. Και με τους εργολάβους στην καθαριότητα θα αυξηθεί η χρηματοδότηση, μόνο που θα φάνε τα λεφτά σε μίζες και και την αμοιβή του εργολάβου, αλλά δεν θα ωφεληθεί ο ασφαλισμένος» είπε ο κ. Πολάκης.

Ο πρώην υπουργός ρωτήθηκε αν βλέπει τρόπο η κατάσταση να αναστραφεί:

«Δεν γίνεται να σώσεις κάποιον που δεν θέλει να σωθεί. Αν δεν καταλάβει ο κόσμος ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρχει πρόβλημα νοσηλείας του ακόμα και για σχετικά απλά πράγματα, αν το υγειονομικό προσωπικό δεν ξεσηκωθεί να απαιτήσει καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Και να έχουμε πολιτική μεταβολή. Με αυτούς εδώ απάνω, δεν πρόκειται να αλλάξει το πράγμα«, δήλωσε ο βουλευτής Χανίων.

Πηγή: zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί